Tuesday, August 9, 2011

He is 4!



There goes my status today. Sangat sayu sebenarnya.


Last night when the clock struck 12, me n hubs lari2 masuk bilik wishing him birthday even tho he's sleeping. We whispered our doa to his ear, strongly hope Allah akan makbulkan..Amiin. 
So I stared him, hugged and kissed him a lot. Oh my he is so long now hehe..penuh katil. Yes my mind wandered to 4 years back, the moment I gave birth to him..the feeling that was indescribable. 1st time to feel the experience, the labour pain, and the feeling of being a MOM, for real. Bliss..


..Abang nk present ape for birthday?
Abang nak kek ben10, jam ben10, dengan basikal. Kek Ben 1o warna green.
..Pilih 1 je..jam Ben10 ke basikal?
Ala abang nak 3!


Mami  abg dah big la mami shoe abg dah ketat
..yeke?
Tengok ni dh ketat
..ok nanti mami beli baru ok
Nak shoe green tau, blue abg taknak.
.. -__- 




Ryann Darnis is a very fussy kid, since he was a baby. Dia kuat nangis and nangis kuat - Ciwek!. On my confinement period, he refused to sleep and cries from 7pm-2am every night. It was like a nightmare to me-us. Whenever he sleep, we easily get mad with the people around who make noises, because to put him to sleep takes forever n he easily wakes up even with the sound of the creaking door. Yes that bad.


Speaking of his fussiness, I don't know how to explain. Tapi situasi di bawah maybe dapat menjelaskan keadaan:


1. Some of drawers, ada handle yang boleh naikkan and turunkan. Ok dia x boleh tengok mana2 handle drawer yang ternaik. Semua mesti turunkan. Bila dia pass by drawer macam tu, dia akn patah balik and betulkan. Sejak dia kecik dia buat amcam tu.


2. Same goes to pintu almari (slide). Saya selalu tutup pintu almari tak rapat, itu kepantangan husbnd saya :P. And juga kepantangan Ryann. Dia akan tarik pintu tu tutup betul2. :D


3. Alas kaki/ mat. I like to crumple the mat with my leg while cooking, sbb kaki saya suke nak geli dgn lantai dapur bile tgh masak. Bila saya pegi tempat lain ie-fridge, dia akn betulkan balik alas kaki tu seperti yang sepatutnya. Everytime ok.


3. Haritu mak saya basuh semua alas kaki rumah saya, masa saya berpantang Ireen. Ryann tgh nanges, sambil masuk dapur, tetibe stop nanges terus tanya. "mami mana lap kaki kt sini?" Saya tengah confuse dia boleh stop nanges nk tanye bnde tu je smbil jwb "Umi wash..belum kering lagi". "Oh.." sambung nanges balik. Boley??


4. Kami datang rumah kwn saya. Ryann terus cakap "Mami kipas tu sama dgn kipas bilik Tok Bah.." Budak 2 tahun lebih boleh datang rumah orang tgk kipas?? and dia ingat kipas bilik tok bah macam mana
 -__-.


5. And dia mat smart. decide sendiri baju apa nak pakai. Sukeee sangat jeans. That day after bfast dkt s alam, we all terus nk balik rumah. Tapi dia nanges nk ikut unty n uncle to klcc. So trpaksa lepaskan, and dia pegi sana dengan baju rumah + slipper. Smpai klcc dia kol dedi "Dedi sume org pkai shoe dgn sox abg je pkai sliper. abg x pkai jeans. dedi ni lupeee je nk bwk jeans abg" Sape suruh nak ikut kan..


6. And the list goes on..byk sgt kejadian x larat nk tulis hehe.




Ryann 8 months


 Ryann 10 months


  Ryann 10 months


 Ryann 6 months

Ryann 1 year

Ryann 2 years

Ryann 3 years

Ryann 4 years old belum snap pix lagi. Later k.

Ryann Darnis, mummy, daddy and adik Ireen loves u so much!!
Happy Birthday!!

Bye!

4 comments:

mafuza said...

sedihhh. tetibe sedihh baca entry ni. sebab girl rasa girl ada dengan die sepanjang 4 tahun ni. how time flies. :'( he's a big boy now. teringat masa kt SMC, die sakit. masa kene sedut tu. masa kat rumah sewa dulu. masa rumah putrajaya. semua lah. *cry*

yana halim said...

Cayang mak Long sorang nie dah besar. hepi besday Ryann. huhu....cepatnya masa berlalu. Kek Ben 10 & jam Ben 10 tu rasanya macam tau tiru sape. hahaha....

sha said...

mafuza - sbb tu la rs sayu je arini. Patutnye bday ank kene happy kn

k yana - kek ben 10 tu trpengaruh kwn2 skolah..hehe amsyar pon kek ben 10 aritu

iezam said...

*no comment* tiba2 recall all those memories..:(( besar dh anak dedi sorg ni..be a good boy syg, syg luv!!