Friday, May 25, 2012

Lil Experience



I was in Sabah!

Tapi Ya ampun..trip yang ni sangat la mencabar jiwa raga. Trip kali ni kene turun padang sampai ke Keningau and Kudat. Saya memang belum pernah sampai sana. Meeting dekat HQ Sabah, stayed KK at Le Meridien for 2 nights, next day tu pergi Keningau. 


Capek lepas seharian meeting




KK-Keningau by bus je dah 3 jam. Mind u 3 jam ni bukan highway, tapi jalan berbukit-bukit macam Cameron, dan banyak jalan yang still belum tar, berbatu2 kecik putih tu. Bila sekali jalan naik debu mcm padang pasir. Bukit dia sangat tinggi, sampai bas kami terundur ke belakang and that moment was sooo scaryyyyyy! Nasib baik driver bus skillfull enough to handle. Kalau tak memang jatuh ke belakang la uwaaaaaaa! Some said pernah ada lori yang terbalik sebab bukit tu curam. Takot giller!!! Haish kesian orang Sabah (minus KK). 
Sampai sana, meeting and lunch lebih kurang 2 jam, terus ke Kudat pulak. Tengok kat map atas tu, Keningau (yang highlighted merah) to Kudat (northen), kene lalu KK balik, makan masa 6jam! Total hours dalam bas was 9 jam. Seriusly macam nak patah pinggang lama sangat travel dalam sehari. 


Along the way, banyak sangat experience yang dapat. Penduduk sana mostly tinggal dekat rumah kayu, or should I say papan?? Tingkap pon tutup pakai kanvas. Kalau dekat Selangor rumah camtu dah lama masuk Bersamamu. Macam rumah orang asli. Tapi dekat sana, macam normal. Dhaif. Eh mana la peruntukan Sabah pergi eh? PRU nak dekat ni.. Kesian la.


Get it?? It has been ages.




Me + colleague (Fara) posing dengan Kendingau (kayu manis) souveniour from them. So that's how Keningau got it's name. 5 tahun  masak pon takkan habes kah kah! Thanxxx!





U may wonder kerja apa yang saya buat dekat sana. Well being me, tak berapa suka cerita pasal kerja dekat blog, tapi for the sake of sharing, I'm writing it here. Jakim (where I'm belong) ada Pusat Latihan Dakwah (PLD) at Keningau, Kudat, Kundasang and Lahad Datu. Purpose of those adalah sebagai Pusat Latihan Saudara Baru. PLD offers kursus-kursus pensijilan ERT, Komputer etc. Sarawak pon ada. Rural area macam tu dekat Sabah Kristian lagi ramai dari muslim. So PLD ni bagi latihan di samping latihan untuk jadi pendakwah, untuk tarik lebih ramai orang berminat dengan Islam. Terikat dengan peruntukan kerajaan, keadaan PLD ni sangat 'biasa', tak mewah, seadanya sahaja. My purpose there of course lah yang related dengan IT facilities. Tengok2 kan mana yang patut. Sapa2 yang nak bagi sumbangan adalah dialu-alukan. Sumbangan untuk PLD ni boleh la dibuat direct dengan Pengetua PLD. 


Jagung Bakar. Dengan kulit2 sekali dia bakar. Lagi sedap dari yang bakar biasa tu.




Lobster - santapan malam @ KK. Puas hati!



Of all places, boleh pulak terjumapa ex-colleague @ 'kawan-yang-baik hati-nak ajar swim-tapi-separuh jalan' dekat Sabah.. haha. Stay hotel sama plak tu. Kelakar giller! Padahal ofis masing2 tak sampai 3km tapi punyelah susah nak jumpa. Before pergi sini dah plan nk lunch date tapi x sempat, n masing2 x sempat nk bgtau nk pergi Sabah. Last2 jumpa kat sini hihi.  


Nanti sambung lagi.
Ok Bye!





2 comments:

~Mrs Fred~ said...

eeii menci tau! x sempat jumpa!!!

sha said...

menciiiii jugak!!!! ring me bila dtg KL tau!!!